Hippoksen helleohje

17.6.2023

Helteet ovat rantautuneet Suomeen! Lämpimällä säällä tulee kiinnittää erityistä huomiota sekä omaan että hevosen vointiin. Juokaa usein, pysytelkää varjossa ja huolehtikaa viilentymisestä urheilusuorituksen jälkeen!

🪣 Juota hevosta usein. Veden tarve korkeissa lämpötiloissa työskentelevällä hevosella on lähes sata litraa vuorokaudessa. Hevosen tulisi juoda noin 10 litraa myös ennen starttia.

🧂 Huolehdi hien mukana menetettyjen suolojen korvaamisesta. Startin jälkeen hevoselle voi tarjota suolavettä (2 tl suolaa litraan vettä) tai elektrolyyttijuomaa.

☀️ Huolehdi, että hevonen pääsee varjoon.

☀️ Älä loimita hevosta, jotta ylimääräinen lämpö pääsee haihtumaan iholta. Älä jätä edes kosteaa kangasta iholle.

💦 Edesauta lämmön haihtumista huuhtelemalla tai pyyhkimällä hevosta viileällä vedellä. Raveissa hevonen kannattaa huuhdella lämmityksen jälkeen.

☀️ Huolehdi kuljetusauton tai trailerin riittävästä ilmanvaihdosta kuljetuksen aikana. Pitkillä kuljetusmatkoilla pidä taukoja ja juota hevosta matkan aikana.

🌡️ Älä jätä hevosta pysäköityyn kuljetusvälineeseen, jossa ilma ei pääse vaihtumaan. Autoon tai traileriin kannattaa hankkia lämpömittari.

🐴 Ota yhteyttä eläinlääkäriin jos hevonen ei hikoile normaalisti tai sen voinnissa ilmenee muuta normaalista poikkeavaa.

☀️ Tarkkaile hevosen palautumista urheilusuorituksesta normaaliakin huolellisemmin. Normaalia vähäisempi hikoilu on merkki nestevajauksesta.

🐶 Koira kannattaa jättää kotiin. Raveissa olosuhteet voivat olla koiralle tukalat ja etenkin autossa lämpötila nousee nopeasti koiralle hengenvaaralliseksi.

🍓 Muista syödä ja juoda myös itse! Nestehukka iskee usein yllättäen ja huonovointisena työskennellessä riski onnettomuuksille kasvaa.