Eero Louhelainen

Eero Ilmari Louhelainen Lopen Kormusta.

Edesmennyt vanhin veljeni Tapani tutustutti minut hevosurheiluun ”puoliväkisin”. Ostimme ensimmäisen yhteisen lämminverihevosen Litaverin 1980 luvun alussa. Hevosella ei ollut ravurin vikaa yhtään, mutta innostuksemme oli sitäkin suurempi. Muutimme perheeni kanssa Tervakoskelta Kormuun vuonna -82, jolloin Litaver-hevonen tuli myös hoitooni.

Vuosien varrella on ollut useampikin valmennettava hevonen, suurimmalta osalta kuitenkin omia hevosia. Tällä hetkellä vain kaksivuotias ruuna Extreme Axel. X-rail on ratsuopissa muualla. Suomenhevonen Joivi on siirtynyt jalostukseen ja on mammalomalla. Odotamme Joivin ensimmäisen varsan syntyvän toukokuussa. Olen valmentanut hevosia yhdessä vanhimman tyttäreni Suvin kanssa.

Ennen eläkkeelle siirtymistäni olin vuorotöissä, mikä sopi hyvin yhteen hevosharratukseni kanssa. Valmennusurani huippukohtia ovat olleet ensin lämminveritamma Elvira Powerin sitten ruunan Dead Certin ja Joivin onnistuneet kilpailut. Elämäni (elämämme) hevonen on ehdottomasti Joivi, joka pääsi osallistumaan kungingatarkilpailuihn kaksi kertaa (Joensuu ja Turku).

Mieleenpainuvin kokemus Riksun raveissa oli, kun Joivi ”Eemelin” (Kai Kulhoranta) ohjastamana heinäkuussa 2013 ohitti kunkkanreihin valmistautuvan Erikassonin juuri kalkkiviivoilla. Yleisön kannustus oli valtava ja mieleen painuva.

Olen ainoastaan harrastanut hevosten valmentamista ja kilpailuttamista, vaikka se joskun työltä on tuntunutkin. Tämä on elämäntapa, joka antaa paljon elämään sisältöä.

Eero ja Joivi nauttivat Riksussa kesällä 2015. (Kuva: Nanna Salonen)
Joivi ja Eemeli viimeistelevät Joensuun kuningatarkilpaan 2015. (Kuva: Nanna Salonen)