Henriikka Rantanen

 1) Kerro kuka olet? (Nimi, ikä, missä asut, missä opiskelet.

 • Olen Henriikka Rantanen ja asun Janakkalassa Kiipulassa. Olen 16-vuotias ja opiskelen ensimmäistä vuotta Janakkalan lukiossa, Turengissa.

 

2) Milloin ja miten ponit ja hevoset ovat tulleet osaksi elämääsi? 

 • Meillä on ollut hevosia koko elämäni ajan ja olen ratsastanut ensimmäisin kerran alle vuoden ikäisenä äidin kanssa. 2012 ajoin p-ajoluvan lainaponilla. Sen jälkeen ratsastus on jäänyt vähemmälle.

 

3) Harrastatko muuta kuin hevosia? 

 • Tykkään jääkiekosta ja seuraan sitä aika paljon. Käyn HPK:n kotipeleissä ja lisäksi pelaan itse harrastusjoukkueessa.

 

4) Mitä poneja Sinulla on valmennuksessasi? Missä ponit asuvat? Hoidatko ponit itse päivittäin? 

 • Syksyllä 2013 sain ensimmäisen oman raviponin shetlanninponi orin Smedens Max Speedin (Spinde) ja syksyllä 2017 ostimme russ-poni ruunan Amor Darin (Amor). Ponit asuvat meillä kotona. Kyllä hoidan lähes päivittäin. Vaikka en ajaisi kumpaakaan, niin hoitamista ja muita tallitöitä löytyy aina. Lisäksi meillä on äidin lämminverine Power Light ja kaksi terapiahevosta.

 

5) Miten treenaat poneja? Kuinka usein? Teetkö poneilla muuta kuin ajat? 

 • Molemmat ponit ovat suunnillen 3-5 kertaa viikossa liikkeellä. Yleensä ajoa, mutta varsinkin kilpailukaudella juoksutan ja teen puomi sekä este-jumppaa sekä ihan vain kävelytän narusta metsäpolkuja. Talvella ajetaan voimatreeniä ja kesällä ajan paljon vetoja.

 

6) Itsellesi merkittävin saavutus ponien kanssa? 

 • 2016 Spinde sain kutsun Elitloppettiin. Se oli todella iso juttu päästä edustamaan Suomea vuoden hienoimpaan ravitapahtumaan. Toinen suuri saavutus oli tänä syksynä, kun Spinde isojen vaikeuksien ja sairasteluiden jälkeen oli toinen Ruotsin mestaruudessa Göteborgissa Maria Kiukkaan ohjastamana. Toki myös molemmat kuninkuus kolmoset vuosina 2015&2016 ovat olleet hienoja onnistumisia.

 

7) Mistä saat neuvoja ja apuja valmennukseen? 

 • Äidiltä eniten. Juttelemme paljon ja pohdimme mitä hoidetaan, jos meno ei näytä hyvältä. Lisäksi hovikengittäjämme Eemeli on iso apu. Olen ollut kesätöissä Ihamuotilan Juhon ja Paakkarin Eevan tallilla ja sieltä on saanut paljon oppia.

 

8) Millaisia asioita hevoset ja ponit ovat opettaneet sinulle? 

 • Pitkäjänteisyyttä ja kärsivällisyyttä, vastuuntuntoa ja oikeanlaista voitontahtoa, pettymyksen ja tunteiden hallintaa ja niiden sietämistä.

 

9) Ensimmäinen muistosi Riksun raviradalta? 

 • Pienenä halusin päästä Riksun raveihin syömään super-herkullisia lettuja ja katselemaan hevosia. Olisinko ollut noin 4-vuotias.

 

10) Paras muistosi Riksun raviradalta? 

 • Vuonna 2015 Spinde starttasi 380 metrin takamatkalta ja hävisi vain turvanmitan voittajalle. Isovanhempani sekä kummitätini olivat katsomassa.

 

11) Miten poneja voitaisiin huomioida paremmin raveissa ja harjoitusraveissa? Riksussa ja muualla? 

 • Olisi hienoa, jos ponilähtöjä voitaisiin ajaa isojen hevosten lähtöjen välissä. Kaiken aikaisille poneille ajettaisiin tasaisesti lähtöjä. Lisäksi erilaiset haasteajot ovat hauskoja.

 

12) Parhaat neuvot, jotka olet saanut vanhemmilta hevosihmisiltä?  

 • Pitää uskaltaa unelmoida, mutta samalla tehdä kovasti töitä. Vaikka kaikki tuntuisi menevän huonosti ja tulee epäonnistumisia, tulee varmasti sekin päivä kun juuri sinä onnistut.

 

13) Millaisia haaveita Sinulla on hevosharrastuksen suhteen? 

 • Olen ajatellut treenata poneja ainakin lukion ajan. Haaveammattini on hevosiin erikoistunut eläinlääkäri, mutta olisi myös hienoa päästä töihin ravitallille esim. Ruotsiin tai Ranskaan ainakin vähäksi aikaa. Toivottavasti pystyisin myös aikuisena pitämään omia hevosia.

 

 

Toinen yhteinen startti Amorin kanssa kesäkuussa 2018. (Ottanut Ida Laine.)
Ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan voiton jälkeen Virpiniemen ponikuninkuusraveissa 2016. (Ottanut Lilli Suolaakso.)
Virpiniemi 2016. (Ottanut Lilli Suolaakso.)
Ruotsin mestaruus Göterborg 2018. (Ottanut Helena Halinen.)