Roope ja Veera Kiviranta

Riihimäen Raviseura ry:n 90. vuotisjuhlan kunniaksi Riihimäen Raviseura ry on halunnut esitellä raviseuraan kuuluvia valmentajia ja tuoda esille heidän tekemää tärkeää valmennus- ja kasvatustyötään syksyllä 2018, noin yhden valmentajan viikossa. Lähetimme haastattelukysymykset sähköpostitse jokaiselle raviseuraan kuuluvalle valmentajalle, jolla on Heppa-järjestelmän mukaan valmennuksessa olevia hevosia ja jokainen valmentaja, joka vastasi kysymyksiin esiteltiin ”Viikon valmentajana” Riihimäen Raviseuran nettisivuilla, facessa ja instassa. 

 

Jotta Riihimäen Raviseura ja ylipäätään ravit pyörisivät Suomessa seuraavatkin 90 vuotta, niin mukaan tarvitaan nuoria ja siksi haluamme esitellä Riihimäen Raviseuran somessa ja netissä myös Riihimäen Raviseuran aktiivisia raviponiharrastajia.  Seuraavat kysymykset lähetettiin niille Riihimäen Raviseuraan kuuluville henkilöille, joiden kotona tiesimme olevan raviponiharrastajia kesän 2017-2018 totoravien ja harjoitusravien perusteella eli vastaukset kysymyksiin ovat tulleet Riihimäen Raviseuraan kuuluvan huoltajan kautta. 

 

- - - -

 

1. Kerro kuka olet?
- Olemme Roope ja Veera Kiviranta, 11- ja 10-vuotiaat poniharrastajat Turengista. Käymme Turengin ala-astetta, Roope vitosluokalla ja Veera nelosluokalla.2. Milloin miten ponit ja hevoset ovat tulleet osaksi elämääsi?
- Ensimmäinen poni Usvaniityn Irina hankittiin viisi vuotta sitten, kun poni oli kaksivuotias. Aluksi äiti Hanna ajoi ja valmensi sitä sekä opetti samalla meitä. Riksun porukkaan tutustuimme sattumalta, kun tarvittiin ponille kuskia. Tutustuimme silloin Koukkarin perheeseen. Ensin poneilla ajoi kilpaa Emma ja myöhemmin Salla ajoi Irinalla 20 lähtöä. Irina oppi ja sai kokemusta heidän kanssaan. Kaksi vuotta sitten kesällä molemmat ajoimme P-ajoluvan - Veera joutui odottamaan kilvanajoa vuodenvaihteeseen asti, mutta Roope sai kortin heti. Kesällä käytiin ahkerasti Riksun harkkareissa, mistä Roope sai arvokasta kokemusta. Syksyllä hommattiin toinen poni, Usvaniityn Jaarli, koska pitihän molemmilla olla omat ponit.3. Harrastatko muuta kuin hevosia?
- Vapaa-aika kuluu tallilla eli koulun ja kavereiden ohella ei ole muita harrastuksia. Poneja valmennetaan yhdessä, mutta Irina on enemmän Veeran vastuulla ja Jaarli puolestaan Roopen.


4. Mitä poneja sinulla on valmennuksessasi? Missä ponit asuvat? Hoidatko ponit itse päivittäin? 
- Ponit asuvat Turengissa Koljalassa. Ne ovat täysihoidossa talvet. Kesän ponit on meidän kanssa mökillä Hausjärvellä.


5. Miten treenaat poneja? Kuinka usein? Teetkö poneilla muuta kuin ajat?
- Treenataan poneja neljä viisi kertaa viikossa mahdollisimman monipuolisesti, jotta ne eivät kyllästy. Ajamisen lisäksi Veera ratsastaa molemmilla, juoksutetaan liinassa ja käydään narukävelyillä.


6. Itsellesi merkittävin saavutus ponien kanssa?
- Veeran hienoin kokemus on ollut Jaarlin kanssa ensimmäinen montelähtö ja uran avausvoitto Jaarlilla Kouvolan poniraveissa syksyllä 2018. Roopen paras muisto on toinen sija Irinan kanssa ekalta kesältä Ypäjän poniraveista. Myös Sallan ja Irinan ensimmäinen voitto Ypäjällä oli hieno hetki.


7. Mistä saat neuvoja ja apuja valmennukseen?
- Saadaan neuvoja muilta ponikuskeilta, äitiltä ja äitin tutuilta.


8. Millaisia asioita hevoset ja ponit ovat opettaneet sinulle?
- Ponit ovat opettaneet meille kärsivällisyyttä ja vastuullisuutta. Ponitkin vaativat valmentajalta ahkeraa treenaamista.


9. Ensimmäinen muistosi Riksun raviradalta?
- Kimppahevosen Estellen uran toinen lähtö Riksussa ja tietysti Irinan ja Sallan ensimmäinen lähtö kotiradalla.


10. Paras muistosi Riksun raviradalta?
- Ekat harkkari- ja ravilähdöt ovat hienoja muistoja. Parasta Roopen mielestä olisi voittaa kotiradalla.


11. Miten poneja voitaisiin huomioida paremmin raveissa ja harjoitusraveissa - Riksussa ja muualla?
- Riksun rata huomioi hyvin ponit jo nyt. Se on ainut rata, joka ajaa harkkareissa ponilähdönkin. Kiitos siitä. Toivottaisiin tietysti, että joka raveissa olisi ainakin yksi ponilähtö ja esim a-ponien monteakin. Toivoisimme myös, että vasta ponilähdön voittajaseremonioiden jälkeen hevoset lämmittelemään. Olisi turvallisempaa päästä radalta varikolle.

 

Roope ja Jaarli Orimattilassa
Veera ja Irina. Kokemäen poniravit 5.8.2018. Kuva: Reetta Isotalo
Veera ja Jaarli. Veeran ensimmäinen voitto Kouvolan poniraveista 8.9.2018. Kuva: Mette Saarelainen
Roope ja Irina Vermossa. Kuva: Anu Leppänen